Дома  I    Мапа  I    Контакт  I    Огласна Табла    


   
 
 
 
Погледнете ја статистиката за работењето на судот за актуелната година ...
 
 
 
 
Најчесто Поставувани Прашања

Од: Ранка Димоска   02.10.2014  Категорија: стечајни постапки
Прашање: Почитувани, имам купено дел.простор од Маврово во 1995,платен данок на промет 2001г.ПРАВОСИЛНА судска одлука од 05.07.2011.со која се издвојува од стечајна маса на Маврово, не требаше ни да биде во стечајна маса,по низа перипетии добивам имотен лист и во него хипотека од УЈП со решение од 2007г. за долгови на Маврово.На 10.07.2014. барам да се избрише хипотека и чекам да ми одговоре.Напоменувам дека го поседувам 20г.и сите сметки за него ги плаќам. Ве молам да ми помогнете. Со почит

Одговор: Почитувана, во врска со вашето поставено прашање Ве упатуваме да побарате правна помош која можете да ја добиете од стручно лице од областа на правото адвокат или правник.

Од: maja spasovska   18.09.2014  Категорија: оставински постапки
Прашање: Sakam da izvrsam uvid vo spisi na Ostavinski predmet zapocnat 2001, zavrsen so Resenie 2002, a pravosilnosta e zaverena vo 2007 godina. Kade i kolku treba da platam za taksa, dali so uplatnica ili so kartica direktno na salter na sudot i za kolku vreme bi se obezbedil predmetot za uvid po podnesuvawnje n abaranjeto ili molbata, kako i dali moze licno da go podnesam baranjeto ili vo ime na mojot tatko koj ucestvuval vo postapkata?

Одговор: По однос на вашето прашање потребно е да дојдете во судот на одделението за оставина, каде на шалтер ќе ги добиете потеребните информации, инаку уплатата се врши на уплатница, висината на износот кој треба да го платите ќе ви биде кажана на шалтер во судот, воедно ќе ви биде кажано за кој временски период ќе биде постапено по вашето барање, а доколку вашиот татко не е во можност да го поднесе барањето, вие треба да доставите полномошно издадено од него за да ви се овозможи увид во предметот.

Од: Маја Бојаџиевска   18.09.2014  Категорија: оставински постапки
Прашање: Почитувани, мојата баба почина пред 15 год, а дедо ми сеуште е жив. Дали може да се покрене оставинска постапка ако имотот се води на дедо ми, а бил стекнат во брак. Благодарам однапред.

Одговор: Оставинска постапка за имотот кој се води на вашиот дедо не може да се покрене, бидејќи оставинска постапка се покренува за починато лице, а по однос на тоа дали имотот кој се води на негово име е стекнат во брак, потребно е да се води парнична постапка, за кое нешто и за повеќе информации ве советуваме да се обратите на адвокат, како стручно лице.

Од: Ivana Petkovska   11.09.2014  Категорија: оставински постапки
Прашање: Dedo mi e pocinat 1984 god. Ima ostaveno testament.Ednas e otvorena ostavinska postapka i podelen e imotot sto se naogja vo Skopje, megjutoa togas e izostanat imotot od rodnoto mesto. Sakam da prasam od kade mozeme da pobarame prepis na testamentot da ni izdadat

Одговор: Препис од тестаментот можете да најдете во институцијата-органот каде истиот е сочинет.

Од: Valentina Vlaisavljevik   04.09.2014  Категорија: платни налози
Прашање: Почитувани, На 2ри септември 2014, татко ми - по пошта доби решение од Основен суд 2 - пресуда, 3 пл.бр. 4824/11, издадено од судиката Зденка Сибиновска, да плати долг од околу 43,000 денари. Татко ми е тешко болен од март 2012 година - целосно е парализиран и не може да зборува. Мајка ми му е старател за подигање на пензијата, а во моментот е поднесено барање до судот во Струмица за татко ми да биде прогласен за деловно неспособен- (бидејќи од настанувањето на болеста мајка ми и татко ми живеат во Струмица) . Татко ми од неговата пензија веќе исплаќа друг долг настанат пред болеста и со неговата пензија не може да се плати и овој долг. Исто така, мајка ми нема стретсва да го плати овој долг - а тоа и не е нејзин долг. Дали и како може да се поништи споменатата пресуда со која се бара наплата на долгот? Благодарам. Валентина Влаисављевиќ

Одговор: Во врска со Вашето прашање ве упатуваме да се обратите на адвокат, како стручно лице кој ќе ви даден правен совет.

Од: Снежана Периќ   17.07.2014  Категорија: парнична постапка
Прашање: Во врска со 15 П-2173/10, судија Весна Стрезовска, според Записник од 23.04.2014 година, беше закажано рочиште за објава на пресуда за ден 08.05.2014г. во 15,00 часот. На закажаното рочиште, на моето прашање за добивање пресуда ми беше одговорено дека не стасала да го разгледа целиот предмет, дека и треба уште една недела за да ја изработи пресудата. Помина не една недела, туку два месеци, а јас како тужена, сеуште немам добиено никаков одговор. Што станува со предметот, кој патем речено заглавен е во вашите лавиринти веќе цели 15 (петнаесет години) т.е од 1999 година наваму само му се менуваат архивските ознаки, се изнаредија едно чудо судии, а од завршницата нема ни абер!? Да биде иронијата уште поголема, како вредност на спорот беше наведена и за жал,прифатена од страна на судијката, смешната и навредлива сума од 100.000,00 денари (со незначителна корекција на крајот на парничната постапка), а само мене лично, постапката ме чинеше над 120.000,00 денари на име адвокатски трошоци! (според приложен адвокатски трошковник). Лицемерно е судското однесување, кога од една страна барате од странките да си ангажираат полномошници, а од друга страна ги затворате очите пред непобитни факти!!!!!!!! Имаат ли логика наведените износи? Има ли уште некој во оваа држава што како мене бара логика, или битно е дека судот постапува по предметов веќе 15 години, а дали ќе дочекаме разврска тоа никому не му е гајле! Тоа ли е реформираното и независно судство! Каде ви отиде часовникот? Вака ли ви работат сите судии со педигре? Поздрав, Снежана Периќ Чекам одговор

Одговор: Во врска со поставеното прашање од ваша страна, ве известуваме дека предметот за која вие се интересирате, е во фаза на изготвување на писмена одлука-пресуда. Истата ќе биде изготвена во најскоро време, најдоцна до наредната работна недела, и преку доставна служба ќе ви биде доставена на домашна адреса. Бидејќи како странка не се присуствувале на дополнително закажаното рочиште за објава на пресуда, ве известуваме дека во секој момент можете да се јавите во судот кај судечкиот судија каде ќе ви биде соопштена одлуката. 

Од: Арсовска Даниела   11.07.2014  Категорија: Општо
Прашање: Почитувани Може ли да ми кажете на кој начин можам да поднесам барање за стажирање во суд. Имено, јас сум дипломиран правник и моментално ги привршувам постдипломските студии на правниот факултет. Ви Благодарам

Одговор: Доколку сакате да стажирате во Основниот суд Скопје 2 Скопје, потребно е до истиот во службите за прием-приемно одделение да доставите барање за стажирање и диплома-уверение за завршен Правен факултет со 300 кредити, според ЕКТС систем на студирање. 

Од: Trajkovski Dragan   10.07.2014  Категорија: извршни постапки
Прашање: Прашање: Pocituvani imam notarski akt za kupen stan,i imoten list e na moe ime,stanot e celosno platen pred vreme.So tocen datum za predavanje na stanot od strana na izveduvacot i investitorot koj e istoto lice potpisan na notarskiot akt.Megutoa krajniot rok za predavanje na stanot pomina pred 7 meseci,sakam da baram osteat (penali)za docnenje na gradba i kirija za istoto vreme.Kolku ke iznesuvaat penalite i kirijata, ako vrednosta na stanot e okolu 72000 evra.Ve molam za sovet kako da postapam.

Одговор: Во врска со вашето прашање за истото и за конкретни податоци ве упатуваме да побарате правна помош од стручно лице адвокат или  извршител.

Од: natasa janeva    04.07.2014  Категорија: Општо
Прашање: dokolku dvajcata partneri se vo bracna zaednica i imaat stan steknat vo brak a e vi sopsvenost na edniot sopruznik ,kollku od stanot mu pripaga na drugiot sopruznik

Одговор: Во врска со вашето прашање ве упатуваме на одредбите од Законот за сопственост и други стварни права, поточно на Отсек 1- каде е регулирана Заедничка сопственост во брачна и вонбрачна заедница, поглавие Стекнување на имот во брачна заедница.

Од: natasa janeva    04.07.2014  Категорија: Општо
Прашање: dokolku dvajcata partneri se vo bracna zaednica i imaat stan steknat vo brak a e vi sopsvenost na edniot sopruznik ,kollku od stanot mu pripaga na drugiot sopruznik

Одговор: Во врска со вашето прашање ве упатуваме на одредбите од Законот за сопственост и други стварни права, Осек 1, каде е регулирана Заедничката сопственост во брачна и вонбрачна заедница, односно стекнување на имот во брачна заедница.

12345678910...